Info over basale en bolusinsuline.

De pomp dient de insuline op twee manieren toe, basaal en bolus.

De pomp dient de insuline op twee manieren toe: Basale insuline is de kleine hoeveelheid insuline die dag en nacht continu en automatisch wordt toegediend. Bolusinsuline is de extra insuline die u toedient als u koolhydraten eet of om een hoge BG te corrigeren. Met de hulp en informatie van uw medisch hulpverlener bepaalt u de benodigde hoeveelheid insuline en programmeert u deze doses wanneer u ze nodig hebt.

Basale insuline.

Uw lichaam heeft continu en de hele dag door kleine hoeveelheden insuline nodig. Als u de pomp gebruikt, vervangt basale insuline de langwerkende insuline. Als uw basale dosis goed is ingesteld, zouden uw BG-waarden tussen maaltijden door en ‘s nachts redelijk stabiel moeten zijn. Dit is ook wat een gezonde alvleesklier doet.

Aanvankelijk berekent uw medisch hulpverlener hoeveel basale insuline u nodig hebt. Uw basale dosis of doses moet(en) waarschijnlijk nog aangepast worden als u eenmaal bent gestart met pomptherapie.

De meeste mensen hebben verschillende hoeveelheden basale insuline nodig op verschillende tijden van de dag, en met een pomp kunt u aan deze veranderende behoeften voldoen door verschillende basale doses te programmeren voor verschillende tijden van de dag. Uw Animas® insulinepomp kan worden geprogrammeerd voor toediening van maximaal 12 verschillende basale doses per dag.

Als de pomp eenmaal is geprogrammeerd met basale doses, dient de pomp u dag na dag dezelfde hoeveelheid insuline toe op dezelfde kloktijd, tenzij u de doses verandert.

Bolusinsuline.

U moet een bolus toe te dienen als u koolhydraten eet en als uw BG hoger is dan uw streefwaarde. De twee belangrijkste bolustypen zijn: koolhydraatbolussen en BG-bolussen (correctiebolussen).

Koolhydraatbolus.

Het type bolus dat u neemt als u voedingsmiddelen met koolhydraten eet of drinkt. De Snel-KH-functie op uw Animas-insulinepomp helpt u de hoeveelheid insuline berekenen die u nodig hebt voor de koolhydraten die u hebt gegeten.

BG-bolus (correctiebolus).

Het type bolus dat u neemt als u een hoge BG moet corrigeren. De Snel-BG-functie op uw Animas-insulinepomp helpt u de hoeveelheid insuline berekenen die uw lichaam nodig heeft om een hoge BG te corrigeren.

Stappen voor de berekening van een bolus.

  1. Als u op het punt staat een maaltijd of snack te eten, bepaalt u hoeveel koolhydraten u zult gaan eten, en gebruikt u uw I:K om een bolus te berekenen.
  2. Bereken een correctiedosis aan de hand van uw IGF als uw BG buiten uw streefwaardebereik ligt. Zorg dat u de tijd van uw laatste bolus in overweging neemt en pas deze hoeveelheid daarop aan.
  3. Tel de resultaten van de twee berekeningen zo nodig bij elkaar op en neem deze totale hoeveelheid als bolus. (Als uw BG lager is dan de streefwaarde, trekt u de BG-bolus af van de KH-bolus om de totaal te nemen hoeveelheid te bepalen.)

Details over de basale dosis.

Uw insulinepomp dient automatisch om de paar minuten een kleine hoeveelheid insuline toe. Dit heet een basale dosis. De basale dosis wordt aangepast om uw BG-waarden tussen de maaltijden door en als u slaapt te stabiliseren, en ook om andere belangrijke lichaamsfuncties, zoals compensatie voor de schommelingen van hormonen, te ondersteunen. Basale insuline wordt ook een negatieve correctie genoemd.

Hoewel de pomp om de paar minuten basale insuline toedient, wordt de basale dosis altijd als dosis per uur vermeld – met andere woorden de totale hoeveelheid die u in één uur krijgt toegediend. U kunt deze uurdosis meerdere keren per dag wijzigen om aan uw veranderende basale behoeften te voldoen. Uw lichaam kan bijvoorbeeld ‘s morgens meer insuline nodig hebben ter compensatie van het ‘dawnfenomeen’. (Het ‘dawnfenomeen’ is een door hormonen veroorzaakte plotselinge stijging van de BG-waarden in de vroege ochtend.) Bij de start van pomptherapie hebt u misschien maar één basale dosis voor de hele dag.

Zodra uw basale dosis of doses in de pomp zijn geprogrammeerd en het programma is actief, herhaalt de pomp hetzelfde patroon iedere dag zonder dat u daar nog iets aan hoeft te doen, tenzij u besluit de programmering te veranderen.

Basale programma's.

Uw Animas-insulinepomp heeft meerdere basaalprogramma’s om u te helpen in verschillende situaties aan uw insulinebehoefte te voldoen. Uw activiteitenpatroon kan bijvoorbeeld door de week heel anders zijn dan in het weekend. Dit verschil kan uw dagelijkse basale insulinebehoefte veranderen. Door meerdere basaalprogramma’s te gebruiken kunt u een basaalprogramma voor ‘door de week’ en een ander basaalprogramma voor ‘weekenden’ programmeren.

Tijdelijke basale dosis.

Met uw Animas-insulinepomp kunt u tijdelijk uw actieve basaalprogramma negeren met behulp van de tijdelijke basale dosis-functie. Deze functie komt van pas als u uw actieve basale toediening in kortetermijnsituaties, bijvoorbeeld wanneer u ziek bent of veel beweegt, wilt verhogen of verlagen.