Insulinepomptherapie voor kinderen en tieners.

Hier leest u hoe het leven met een insulinepomp een beetje makkelijker gemaakt kan worden voor iedereen.

Het leven met kinderen kan een beetje een gekkenhuis zijn: hectische schema’s, activiteiten die van uur tot uur anders zijn, veel tussendoortjes eten, feestjes, sporten of een verkoudheidje. Deze gebeurtenissen en dagelijkse activiteiten worden nog eens extra onvoorspelbaar als een kind diabetes heeft. Hier leest u hoe het leven met een insulinepomp een beetje makkelijker gemaakt kan worden voor iedereen.

Minder injecties.

Het is vrij duidelijk dat kinderen het niet fijn vinden om met naalden geprikt te worden. Een intensieve therapie met meerdere injecties per dag kan een totaal opleveren van wel 1.460 naaldprikken per jaar.

Met een insulinepomp wordt er elke 2-3 dagen een Infusieset ingebracht - in totaal zo’n 1.304 naaldprikken per jaar minder.

Infusieset

Flexibeler.

In tegenstelling tot meerdere injecties per dag geeft de pomp uw kind de vrijheid om uit te slapen, om te beslissen wanneer hij/zij wil eten, te kiezen wanneer en hoe lang hij/zij wil gaan sporten, enzovoorts, zonder op de klok te hoeven kijken.

Klein genoeg om in een broekzak te passen.

Een insulinepomp heeft ongeveer het formaat van een mobiele telefoon, zodat deze eenvoudig kan worden verborgen onder kleding, vastgemaakt aan een tailleband of rondom een been (bijv. onder een rok), of zelfs in een broekzak kan worden gestopt.

Van start.

Een pomp kan zodanig worden ingesteld dat deze de insulinetoediening aanpast tijdens activiteiten. Dus of het nu gaat om een balletje trappen, het uitlaten van de hond, of fietsen naar de winkel om de hoek, uw kind kan dit gaan doen wanneer hij/zij er zin in heeft.

Speciale gelegenheden worden weer speciaal.

Gebeurtenissen, zoals verjaardagen en schoolfeestjes, kunnen u en uw kind niet alleen uit het ritme halen, ze zijn ook nogal eens gefocust op eten.

Hoewel een insulinepomp niet betekent dat een kind maar alles kan eten waar het zin in heeft, is een van de voordelen van een pomptherapie toch dat kinderen makkelijker ‘tussendoortjes’ kunnen nemen.