Pomptips.

Helpen een volwaardig leven met diabetes te leiden.

Starten met een insulinepomptherapie is een spannende nieuwe stap in het leren om te gaan met uw diabetes. Wij bij Animas willen u helpen een volwaardig leven met diabetes te leiden. Zorg dat u zich vertrouwd maakt met de gebruikershandleiding voor de pomp, omdat daarin de meeste informatie staat.

Zwemmen en baden.

Uw Animas-insulinepomp is volledig waterbestendig gedurende 24 uur tot een diepte van 3,6 meter en kan in de douche of tijdens het zwemmen worden gedragen. Om mee te doen met wateractiviteiten klemt u de pomp vast aan uw badkleding of plaatst u het in het kleine ‘sporttasje’. Of, als u daar de voorkeur aan geeft, koppelt u de pomp maximaal één uur los.

Als u van plan bent gebruik te maken van een jacuzzi, bubbelbad of sauna, wordt geadviseerd de pomp, infusieset en slangen te verwijderen. Blootstelling aan extreme temperaturen zou de kwaliteit van de insuline in de pomp en infusieset kunnen aantasten. Neem altijd het advies van uw zorgverlener in acht voor het loskoppelen van de pomp. Denk eraan vóór en na wat langer losgekoppeld te zijn geweest de bloedglucosewaarde te controleren.

Let op: Draag de Animas-insulinepomp niet tijdens het diepzeeduiken of bij een diepte van meer dan 3,6m.

Slapen.

Omdat de pomp continu insuline toedient, moet deze ook tijdens het slapen worden gedragen. De basale insulinedosis houdt de bloedglucosewaarde stabiel tijdens het slapen. Slapen met de pomp is niet moeilijk. De pomp kan aan uw pyjama worden geklemd, in een zak worden geplaatst, onder het kussen of naast u in bed worden gelegd.

Lichaamsbeweging en sport.

Er zijn veel opties om de pomp te dragen tijdens lichaamsbeweging en sport. Tijdens sportactiviteiten met weinig contact, zoals wandelen, fietsen of aerobics kan de pomp op de tailleband worden vastgeklemd. Voor extra zekerheid kan de pomp in een ‘sporttasje’ worden geplaatst. Sommigen naaien zelfs een zakje in het ondergoed om de pomp daar in te doen.

Tijdens contactsporten, zoals rugby, basketbal of hockey kan de pomp maximaal één uur losgekoppeld zijn, hoewel velen de pomp liever bij zich houden onder hun sportkleding. Als u besluit de pomp los te koppelen, dient u altijd het advies van uw zorgverlener in acht te nemen. Denk eraan vóór en na wat langer losgekoppeld te zijn geweest de bloedglucosewaarde te controleren.

Reizen.

Reizen met een insulinepomp vraagt wat voorbereiding. Denk eraan uw benodigdheden vooruit te bestellen en de volgende onderdelen mee te nemen:

 • Een brief van uw specialist waarin de noodzaak wordt uitgelegd om de insulinebenodigdheden en apparatuur mee te nemen
 • Een recept voor insuline, volgens voorschrift van uw specialist
 • Extra reservoirs, infusiesets en insuline
 • Snacks binnen handbereik
 • Snelwerkende dextrosetabletten die in de mond uiteenvallen voor het geval u luchtziek wordt en hypoglycemie ontwikkelt
 • Benodigdheden voor noodgevallen
 • Fles met water om uitdroging tijdens het vliegen te voorkomen
 • De naam van een zorgverlener op de eindbestemming voor noodgevallen
 • Het internationale telefoonnummer voor het geval u de Animas-klantenservice moet bellen tijdens uw afwezigheid is (+31) 800 0 22 34 35. Indien u in het buitenland bent, bel dan uw leverancier van Animas-pomptoebehoren waarvan u het telefoonnummer hebt ontvangen.
 • Zorg dat u de instellingen van uw pomp bij u heeft dan wel kunt raadplegen.

Een aantal zaken om te onthouden:

 • Verpak de insuline zorgvuldig zodat deze niet aan extreme temperaturen wordt blootgesteld.
 • Verpak de pompbenodigdheden in de handbagage wanneer u per trein of vliegtuig reist.
 • Verpak de benodigdheden niet in ruimbagage.
 • Pas de klok van de pomp aan wanneer u naar een andere tijdzone reist.

Voor de meest actuele informatie over luchthavenbeveiligingsrichtlijnen gaat u naar de website van het desbetreffende vliegveld.

Benodigdheden voor noodgevallen.

U moet altijd een setje met pompspullen voor ‘noodgevallen’ bij u dragen, net als injecteerbare insulineproducten voor het geval de pomp geen insuline kan toedienen.

Geadviseerde benodigdheden zijn onder andere:

 1. benodigdheden voor bloedglucosemonitoring (bloedglucosemeter en toebehoren)
 2. snelwerkende suikerbron, zoals glucosetabletten, sap, fruit, etc.
 3. injecteerbare snelwerkende insuline
 4. injecteerbare langwerkende insuline
 5. injectiespuiten
 6. alcoholdoekjes
 7. benodigdheden om de priklocatie voor te bereiden
 8. infusiesets
 9. Animas-insulinepompreservoirs
 10. batterijen voor de Animas-insulinepomp
 11. medisch identificatiemiddel (sieraad en kaartje voor in de portemonnee)
 12. glucagonsetje (samen met instructies voor toediening)
 13. telefoonnummers voor noodgevallen

  Problemen met Infusion Sets en Sites.

  Vul het pompreservoir altijd met insuline op kamertemperatuur. Controleer de luer-lockaansluiting en slang; vervang de infusieset indien nodig; bij gebruik van een losgekoppelde set moet de set van de infusieset worden verwijderd en moeten de luchtbellen worden verwijderd.

  Luchtbellen in de slang

  Vul het pompreservoir altijd met insuline op kamertemperatuur. Controleer de luer-lockaansluiting en slang; vervang de infusieset indien nodig; bij gebruik van een losgekoppelde set moet de set van de infusieset worden verwijderd en moeten de luchtbellen worden verwijderd.

  Geknikte slang

  Maak recht indien nodig; vervang de infusieset indien nodig.

  Bloed in slang (insuline is roze of rood)

  Vervang de infusieset en kies een andere priklocatie; controleer de hoek van de naald/canule op de nieuwe infusielocatie.

  Insulinelekkage

  Controleer de luer-lockaansluiting door er een tissue omheen te wikkelen en te controleren op vocht; vervang de infusieset indien nodig.

  Roodheid, gevoeligheid, bultjes, jeuk, warm gevoel en afscheidling

  Vervang de infusieset en kies een andere priklocatie; gebruik een steriele techniek. Behandel de oude priklocatie voor infectie, indien nodig. Neem contact op met de zorgverlener voor instructies.