Reizen met een insulinepomp.

Advies voor reizigers met type-1-diabetes.

Uw insulinepomp kan met u mee, waarheen u ook gaat. Vanwege de verhoogde beveiliging is het echter belangrijk dat u zich goed voorbereidt op reizen per vliegtuig. De volgende belangrijke punten dragen bij aan een goede reis. Als u een insulinepomp hebt, dient u contact op te nemen met uw zorgverlener voor specifieke informatie.

Voordat u naar de luchthaven gaat.

  1. Het is wettelijk toegestaan een insulinepomp in het vliegtuig te dragen, maar voor de meest actuele informatie over medische instrumenten en hulpmiddelen dient u contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij.
  2. Houd rekening met vertragingen en neem voldoende benodigdheden en andere orale medicatie mee voor een aantal extra uren/dagen naast de geplande reisduur.
  3. Zorg dat u alle noodzakelijke benodigdheden ook bij de hand hebt. Zorg dat u instructies van uw zorgverlener krijgt voor een ‘losgekoppelde’ pomp als u van plan bent de pomp wat langere tijd los te koppelen.

Op de luchthaven.

U kunt de insulinepomp in het vliegtuig dragen. De meeste fabrikanten van insulinepompen adviseren echter de pomp niet bloot te stellen aan röntgenstraling. Vraag om een ‘door het poortje lopen’-inspectie of een inspectie met handapparatuur.

Het onderdeel Veelgestelde vragen bevat aanvullende informatie over het reizen met de Animas® Vibe® insulinepomp.