Sporten met een insulinepomp.

Blijf fit - en houd uw bloedglucosewaarden onder controle.

De behoefte aan insuline verandert tijdens lichaamsbeweging of wanneer uw activiteitenniveau hoger is dan normaal. Het leren denken en handelen als een alvleesklier is van essentieel belang om een optimale bloedglucosewaarde (BG) te hebben. Het gebruik van een insulinepomp biedt u een van de beste manieren om tijdens deze periodes te voldoen aan uw insulinebehoefte. Het is belangrijk te onthouden dat dezelfde activiteit bij de ene persoon een heel ander effect op de BG kan hebben dan bij de ander. En het kan zelfs voorkomen dat bij dezelfde persoon dezelfde activiteit de ene keer een ander effect heeft dan de andere keer!

Spontane en nauwkeurige aanpassingen van insuline.

Normaal gesproken zullen de bloedglucosewaarden tijdens toegenomen lichaamsbeweging dalen en hebt u minder insuline nodig. Dit komt omdat uw lichaam harder werkt en glucose gebruikt voor de extra brandstof die uw spieren nodig hebben.

Insuline tijdens sporten.

Bij mensen die geen diabetes hebben, verlaagt het lichaam het insulineniveau automatisch tijdens lichaamsbeweging. Mensen met diabetes moeten ter compensatie hun insuline aanpassen of meer eten. Insulinepompgebruikers hebben de luxe dat zij hun insulineniveau op het juiste moment nauwkeurig kunnen aanpassen.

Sporten en starten met een pomp.

Bij aanvang van uw pomptherapie kan uw medisch hulpverlener en/of diabetesverpleegkundige u vragen tijdelijk met het sporten te stoppen. Dit kan nuttig zijn, omdat iedereen (u ook) bezig is uw basale dosis af te stemmen. Als u een heel regelmatige bewegingsroutine hebt, is dit minder belangrijk. Vraag uw medisch hulpverlener en/of diabetesverpleegkundige om specifiek advies.