Veelgestelde vragen.

Animas® Vibe® insulinepomp CGM Systeem.

Animas® Vibe® insulinepomp - Batterij.

V

Waarom moet ik een reservebatterijdop hebben?

A

De pomp werkt niet zonder de juiste batterijdop.

V

Hoe vaak moet de batterijdop worden vervangen?*

A

U wordt geadviseerd de batterijdop/ontluchter elke zes (6) maanden te vervangen. Als u in een stoffige omgeving werkt, zoals een bouwplaats, fabriek, cementfabriek, etc., of als u frequent zwemt, moet u de batterijdop elke drie (3) maanden vervangen.

*Geldt alleen voor de Animas® Vibe® insulinepomp.

V

Ik heb zojuist de batterij vervangen. Waarom vermeldt de pomp 0 eenheden op het startscherm/activeringsscherm, terwijl er wel insuline in het reservoir zit?

A

Voor het vervangen van een batterij moet er volledig worden teruggespoeld, geladen en voorgevuld. Start deze stappen NIET voordat u de infusieset hebt losgekoppeld van uw lichaam.

V

Kan ik een oplaadbare, koolstof-zink- of hoogenergetische 3,6 V of 4,0 V AA lithiumbatterij voor de pomp gebruiken?

A

Nee, deze batterijen mogen niet worden gebruikt voor de pomp. Door gebruik van deze batterijen kan de pomp beschadigen en vervalt de garantie. Gebruik in plaats daarvan:

 • Energizer® Ultimate lithium AA (1,5 V) (aanbevolen) of
 • Energizer® E91 alkaline AA (1,5 V) (optioneel)
    V

    Kan ik een alkaline AA-batterij voor de pomp gebruiken?

    A

    Ja, de pomp kan veilig worden opgestart met een conventionele alkalinebatterij 1,5 V, maar de levensduur van de batterij wordt wel ernstig verkort. Zorg dat u na het vervangen van de batterij het juiste batterijtype selecteert op het verificatiescherm, zodat u een nauwkeurige indicatie krijgt van de levensduur van de batterij.

    V

    Welk soort batterij kan ik voor de pomp gebruiken?

    A

    De pomp is ontworpen voor optimale prestaties en lange levensduur van de batterij met een Energizer® lithium L91 AA-batterij (1,5 V).

    Animas® Vibe® insulinepomp - Garantie.

    V

    Hoe lang geldt de garantie op de pomp?

    A

    Voor de pomp geldt een beperkte garantie van 4 jaar vanaf de datum van eerste aankoop. Voor meer informatie over de pompgarantie kunt u hier klikken.

    V

    Mijn pomp is kwijt/gestolen. Hoe krijg ik een andere pomp?

    A

    Een verloren of gestolen pomp valt niet onder de technische garantie van Animas. We adviseren u contact op te nemen met de verzekeringsmaatschappij waar u uw inboedelverzekering hebt afgesloten om de insulinepomp tegen diefstal, verlies of schade te verzekeren.

    Animas® Vibe® insulinepomp - Reservoir.

    V

    Ik zie dat er luchtbellen in het reservoir en de slang zitten. Hoe kan dat?

    A

    Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor luchtbellen in het reservoir, bijvoorbeeld doordat insuline te snel in het reservoir is opgetrokken, de reservoirnaald niet goed is vastgezet tijdens het optrekken van insuline uit de flacon, gekoelde insuline is gebruikt en/of de luer-lockaansluiting niet goed is vastgezet.

    Om luchtbellen te voorkomen moet worden gecontroleerd of de naald goed vastzit op het reservoir alvorens de insuline op te trekken, trek daarna de insuline langzaam uit de flacon in het reservoir en zorg ervoor dat de insuline op kamertemperatuur is. Daarnaast dient u er bij het verwijderen van de blauwe plunjergreep op te letten niet aan de plunjer zelf te trekken, omdat hierdoor lucht in het reservoir wordt getrokken.

    Animas® Vibe® insulinepomp.

    V

    Wat moet ik doen als er een röntgenfoto moet worden gemaakt?

    A

    In het gebruikershandboekje staat wat u moet doen als u medische behandelingen moet ondergaan, zoals een röntgenfoto, CT-scan en MRI. Klik hier om het gebruikershandboekje te downloaden. In geval van twijfel moet u de pomp altijd voorafgaand aan de behandeling loskoppelen van de infusieset en de pomp op een veilige plaats buiten de behandelruimte bewaren. De pomp kan maximaal één uur losgekoppeld blijven. Volg altijd de richtlijnen van uw zorgteam voor het loskoppelen van de pomp, omdat u mogelijk moet compenseren voor gemiste basale doses insuline. Denk eraan vóór en na wat langer losgekoppeld te zijn geweest de bloedglucosewaarde te controleren.

    V

    Krijg ik wel de basale dosis insuline als de pomp is vergrendeld?

    A

    Ja, de pomp dient nog steeds de basale dosis insuline toe ook al is de pomp vergrendeld.

    V

    Krijg ik nog wel alarmen en waarschuwingen als de pomp is vergrendeld?

    A

    Ja, de pomp alarmeert nog steeds.

    V

    Op het pompscherm staat ‘Vergrendeld’. Wat betekent dat?

    A

    De Animas® Vibe® insulinepomp beschikt over een knoeibestendige functie, waarmee u de pomp kunt vergrendelen om onbedoeld indrukken van een knop te voorkomen. De pomp blijft wel uw basale dosis insuline toedienen, ook al is deze functie ingeschakeld. U hoeft alleen de pomp te activeren en de pijltoetsen OMHOOG en OMLAAG tegelijkertijd ingedrukt te houden tot op het scherm ‘(VERGRENDELD) Houd beide pijltoetsen ingedrukt om te ontgrendelen’ verschijnt.

    Om de pomp te ontgrendelen, activeert u de pomp waarna op het scherm ‘(VERGRENDELD) Houd beide pijltoetsen ingedrukt om te ontgrendelen’ verschijnt. Vervolgens houdt u de pijltoetsen OMHOOG en OMLAAG tegelijkertijd ingedrukt tot het scherm wordt geactiveerd.

    Het gebruik van deze functionaliteit wordt ten zeerste geadviseerd voor jonge kinderen en diegenen die de pomp in de broekzak dragen.

    V

    Bestaat er software voor de Animas® Vibe® insulinepomp?

    A

    Ja. U krijgt bij de pomp een kabel geleverd voor draadloos downloaden, samen met instructies voor het installeren van de diasend® uploader via het internet. Vervolgens uploadt en bekijkt u de bloedglucose- en insulinegegevens online en deelt u deze met uw zorgverlener. Voor meer informatie over diasend® klik hier

    V

    Is er een manier om snel naar de CGM-schermen te gaan zonder het hoofdmenu te moeten doorlopen?

    A

    Ja, er is een verkorte weg. U kunt de pomp activeren in het laatste CGM-scherm door gewoon op de contrastknop bovenop de pomp te drukken.

    V

    Zit er een meter met afstandsbediening bij de Animas® Vibe® insulinepomp?

    A

    Er zit geen meter met afstandsbediening bij de pomp. U kunt zelf kiezen aan welke bloedglucosemeter u de voorkeur geeft.

    V

    Kan ik de Animas® Vibe® insulinepomp kopen zonder dat ik de CGM-functionaliteiten moet gebruiken?

    A

    De Animas® Vibe® insulinepomp is een flexibele pomp, dus de pomp is volledig functioneel en kan met of zonder de CGM-functie worden gebruikt.

    Infusiesets.

    V

    Ik heb een proefinfusieset ontvangen, maar ik weet niet goed hoe ik deze moet gebruiken. Waar vind ik instructies?

    A

    Raadpleeg de gebruiksinstructies die bij de proefset zaten. Als u daarna nog vragen hebt, kunt u contact opnemen met uw zorgverlener voor instructies. Voor aanvullende informatie over onze infusiesets klikt u hier.

    Vragen over reizen en ontspanning.

    V

    Hoe kom ik aan een leenpomp voor de vakantie?

    A

    Indien u een vakantiepomp/leenpomp wenst te ontvangen, neem dan minimaal 4 weken voor u vertrekt contact op met met uw leverancier van Animas pomptoebehoren.

    V

    Kan ik met de pomp door de metaaldetectorpoortjes op de luchthaven?

    A

    Ja, de looppoortjes en de draagbare detector zijn geen probleem. De pomp mag echter niet worden blootgesteld aan röntgenstraling. We kunnen u een persoonlijke brief met deze informatie geven die u op verzoek aan de luchthavenbeveiliging kunt laten zien. Een dergelijke brief kan worden aangevraagd via uw leverancier van Animas pomptoebehoren.

    V

    Welke voorzorgsmaatregelen voor de pomp moet ik nemen in een attractiepark?

    A

    Voor attracties met een ‘vrije val’ worden soms krachtige elektromagneten gebruikt. De insulinepomp moet worden verwijderd en mag niet mee in dergelijke ‘vrije val’-attracties.

    In sommige achtbanen worden hoge g-krachten ervaren. We raden aan uw pomp los te koppelen als u in een achtbaan bent (NIET onderbreken).

    V

    Kan ik met de pomp zwemmen?

    A

    Ja, de Animas® Vibe® insulinepomp is waterbestendig gedurende 24 uur tot een diepte van maximaal 3,6 meter. De Dexcom® sensor en zender zijn waterdicht bij onderdompeling gedurende 24 uur tot een diepte van 2,4 meter. Onthoud dat in het water CGM-waarden mogelijk niet vanaf de CGM naar de pomp worden verzonden.

    Geadviseerd wordt om vóór het zwemmen de pomp en de batterijdop visueel te inspecteren. Diepe krassen, scheuren, een los toetsenblok en/of een zichtbare gele O-ring op de batterijdop zouden erop kunnen duiden dat de pomp niet langer waterbestendig is. Als u dergelijke beschadigingen ziet of als u twijfelt, mag de pomp niet in het water worden gehouden. Neem direct contact op met uw leverancier van Animas-pomptoebehoren. Controleer of de batterijdop goed is geplaatst en volgens de instructies in het gebruikershandboekje is vervangen.